Spårvägen firar lucia 1964

Till filmen på Youtube
Kul att se den här filmen. Jo, jag och en kompis lyckades åka med. Vi togs oss förbi portvakten i Söderhallen. Det var bara att säga att vi skulle med luciatåget. Det var ju sant, även om vi inte var inbjudna på något sätt. Jag tror vi åkte med vagn 170. Tyvärr syns den inte på filmen. En del ”kändisar” skymtas dock, som Ulf Löwenstierne. Han var vinnare av tiotusen kronor (en ansenlig summa på den tiden) i ämnet ”Svenska spårvagnar” på teve 1958. Jag har alltsedan det här luciatåget undrat var alla dessa ”Jugoslaviens Lucia”, ”Belgiens Lucia” med flera kom ifrån. Ja, antagligen kom tjejerna från dessa länder. Men eftersom Luciafirande är helt okänt där så hade de sannolikt valts ut bland boende här i Stockholm. Kul tradition var det i alla fall. Året efter skulle vi också försöka åka med. Med det hela var reducerat till en liten aktivitet i Kungsträdgården utan spårvagnar eller andra fordon. Det kändes väldigt påvert. Men några dagar senare fick vi läsa att Stockholms-Tidningen (som var huvudarrangör och stod för omröstningen om Lucia) skulle läggas ned. Så man ville väl inte slå på stort.

Anders Hanquist
Spårvägsmuseet