Välkommen till Spårvägsmuseet

Upplev Stockholms historia på ett kul och annorlunda sätt - spännande för såväl stora som små!

Konstlektion

Spårvägsmuseet är stängt på grund av flytt till nya lokaler. Därför är det för tillfället tyvärr inte möjligt att boka visningar för skolgrupper. Vi ser istället fram emot att välkomna er att boka en visning när vi inviger det nya museet i Hjorthagen.

Följ oss gärna på sociala medier där vi kommer att berätta om arbetet med det nya Spårvägsmuseet.

Har du som lärare frågor, idéer eller förslag under tiden som museet är stängt är du välkommen att kontakta någon av våra pedagoger:

Pernilla Lindmark, telefon 0707 86 47 50, pernilla.lindmark@sll.se

Johanna Bergström, telefon 0707 86 30 39, johanna.bergstrom@sll.se

Tunnelbanan är som en jättelång konstutställning. Nästan alla stationer är konstnärligt gestaltade.

Spårvägsmuseets konstlektioner för skolklasser handlar om konsten i tunnelbanan. Vi tittar på bilder och diskuterar. Sedan skapar alla egna konstverk i ateljén.

Redan då tunnelbanan började byggas engagerades konstnärer för att göra stationerna vackra och intressanta. Alla som står och väntar ska ha något att titta på och fantisera om. En del konst ser man bäst då tåget är i rörelse, annan är som mystiska sagor att fundera över. Boka en konstlektion så berättar vi mer!

Om lektionen

Hela konstlektionen tar ungefär en timme. Vi pratar om konsten i tunnelbanan och skapar sedan egna konstverk i ateljén.

Tillsammans tittar vi på bilder från olika stationer. Det finns mycket att tala om och titta på. Kan man ta ner solen i tunnelbanan? Eller himlen? Hur målar man tiden eller rörelse? Vi talar också om miljön i tunnelbanan och om klotter.

I ateljén får alla — enskilt eller i grupp — skapa de konstverk de skulle vilja se på en tunnelbanestation. Vi arbetar med måleri eller skulptur i lera. Läraren väljer material i förväg. Konstverken får ni gärna ta med er efter avslutad lektion.

Tyck till om vår webbplats