Välkommen till Spårvägsmuseet

Upplev Stockholms historia på ett kul och annorlunda sätt - spännande för såväl stora som små!

Skola

Under höstterminen 2017 kan vi tyvärr inte erbjuda bokade visningar för skolgrupper på grund av förberedelser inför flytten av museet. Skolgrupper är självklart välkomna för besök på egen hand innan vi stänger den 10 september. Se info för skolbesök nedan.

Gratis besök för skolgrupper

Vi har fri entré och fria visningar för skolklasser under förutsättning att läraren ansvarar för och går tillsammans med eleverna  under hela besöket.

Vill ni åka med museets minitunnelbana kan det vara bra att förbereda detta genom att ta med kontanter. En tur med det lilla tåget kostar 10 kr och vi tar inte emot rekvisitioner under 300 kr.

På grund av flytten av museet kan vi inte längre erbjuda bokade visningar för skolgrupper i de nuvarande lokalerna. Vi ser istället fram emot att välkomna er att boka en visning när vi inviger det nya museet i Hjorthagen.

Har du frågor, idéer eller förslag under tiden som museet är stängt går det bra att skicka mail till pernilla.lindmark@sll.se

Lektioner för alla sinnen!

Att känna, lyssna och lukta. Vi använder alla sinnen för att ge förståelse för lokaltrafikens roll i samhället. Här följer några förslag på lektioner som är gratis för skolor!

En resa i tiden

Res med 1800-talets rodderskor och hästbussar! Vi provsitter äldre fordon och pratar om resande och trafik. Upplev hur staden och kollektivtrafiken utvecklas tillsammans. Efter visningen gör vi en praktisk uppgift. Passar 5-årsgrupper samt årskurs F-3.

Världens längsta konstutställning

Våra konstvisningar för barn och ungdomar handlar om konsten i tunnelbanan. Vi tittar på och samtalar om bilder. Därefter skapar alla egna konstverk i ateljén. Främst för årskurs F-6.

Tekniken i trafiken

Tekniklektionen handlar om hjul och rörelse. Vi tittar på hjul, bromsar och fjädring och diskuterar vilka hjul som rullar bäst. Efter visningen går vi på jakt för att leta vagnar med foton som ledtråd. Passar årskurs F-6.

”Sällskapsresan” handlar om miljön

Hur ska vi värna miljön? Svaren söker vi på en miljöpromenad bland spårvagnar och bussar. Vi anpassar lektionens innehåll efter elevernas ålder. Årskurs 4-gy.

Tidsresan

Lokaltrafikens och stadens utveckling hänger väl ihop. Vi går genom hela utställningen och lär oss mer om Stockholms historia och regionens utveckling. Passar årskurs 4-gy. Visningen kan kombineras med teman som förortsutbyggnad, infrastruktur och design. Har du andra temaförslag diskuterar vi dem gärna.

Ämnen

På Spårvägsmuseet fördjupar sig eleverna i flera ämnen och teman. Samhälle, historia, hembygd, teknik, miljö och bild är några. Besök våra utställningar på egen hand eller ring och boka en lektion. Lektionen tar ungefär en timme och är avgiftsfri.

Kontakta oss

Boka din lektion på telefon 08-686 1760, vardagar mellan 10-17.

Här kan du se en kort film om skolverksamheten på Spårvägsmuseet.

Tyck till om vår webbplats