Välkommen till Spårvägsmuseet

Upplev Stockholms historia på ett kul och annorlunda sätt - spännande för såväl stora som små!

Först ut

Konsten i tunnelbanan tog sin början i och med slutförandet av T-Centralen 1957.

En allmän tävling utlystes under svår tidspress. T-Centralen var ju nästan färdigbyggd! Efter bara två månaders skisstid hade inte mindre än 156 förslag av mycket hög konstnärlig standard kommit in.

Hållbara konstverk
Juryn, som bland annat bestod av konstnärerna Sven X:et Erixson och Bror Marklund, beslutade att prisbelöna 27 förslag, varav hela 16 bidrag föreslogs till utförande. Det slutliga avgörandet om vilka förslag som skulle realiseras låg dock hos Spårvägsbolaget som ställde hårda krav på att konstverken skulle tåla den tuffa miljön och inte slitas.
Förslagen blev konstyra
I något som näst intill kan betecknas som konstyra, förverkligades en rad förslag på T-Centralens övre plattform och i biljetthallarna. Konstverk av olika slag och i olika tekniker hopades plötsligt utan tanke på helheten. Det verkade nästan som om ett dåligt samvete var närvarande och ville rätta till den tidigare bristen på konst i tunnelbanan.

På bilden syns en soffa i stengöt av Egon Möller-Nielsen, en av konstnärerna som fick förverkliga sina idéer på T-Centralen.

Tyck till om vår webbplats